Hva er en halspasme?

En halspasme er en kortvarig fysiologisk forstyrrelse i esophageal funksjon. Inntak av esophageal muskler stopper midlertidig halsens evne til å dirigere mat eller væsker gjennom fordøyelsessystemet som forårsaker midlertidig ubehag og smerte. Behandling for denne episodiske tilstanden er generelt sentrert på å korrigere den underliggende årsaken, og kan omfatte diettendringer samt administrasjon av medisinering. Sjelden krever denne tilstanden kirurgi.

Personer som opplever en spasme i halsen, kan også utvikle en rekke karakteristiske symptomer, avhengig av presentasjonen av spasmen. I de fleste tilfeller opptrer en halskramme, også kjent som esophageal spasme, som en anginal smerte som kan etterligne et hjerteinfarkt i sin presentasjon og intensitet. Noen mennesker kan også utvikle det som ofte er beskrevet som en klump i halsen, og forringer deres evne til å svelge ordentlig. Ytterligere tegn på spasmer kan inkludere halsbrann og oppblåsthet.

Det finnes flere diagnostiske verktøy som kan benyttes for å bekrefte en diagnose av halspasmer. Etter en innledende undersøkelse og konsultasjon med en lege, kan han eller hun bestille et batteri av imaging tester, inkludert en datastyrt tomografi (CT) skanning og esophagogastroduodenoscopy (EGD), for å evaluere tilstanden og funksjonaliteten i spiserøret og øvre fordøyelseskanalen. En bariumsvelg gjøres også ofte for å vurdere effektiviteten av esophageal funksjon. Imaging tester er spesielt verdifulle for å bekrefte en esophageal spasm diagnose siden spasmodic symptomer kan noen ganger være indikativ for andre forhold.

Selv om det er ukjent hva som egentlig utløser muskelsammensetningene forbundet med halspasmer, er det visse faktorer som kan bidra til utviklingen. Personer med fordøyelsessykdommer, som kronisk halsbrann eller gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), kan være i økt risiko for å oppleve hyppigere spasmodiske episoder. Det har også vært antydet at eksponering av halsen til ekstreme temperaturer, for eksempel ved å forbruke svært varme eller kalde stoffer, kan bidra til spasmutbrudd.

Behandling for spasmer i halsen involverer vanligvis den første implementeringen av diettendringer. Med tiden, individer som rutinemessig opplever esophageal spasms lære sine utløsere og er vanligvis instruert til å gjøre en bevisst innsats for å unngå de utløsere. I tillegg kan det også foreslås at symptomatiske individer tilpasser sine spisevaner, for eksempel når, hvor mye og hvor raskt de spiser.

Hvis halsen spasmer utløses av tilstedeværelsen av en eksisterende tilstand, for eksempel GERD, vil behandlingen vanligvis være sentrert på den tilstanden for å lindre spasmodiske symptomer. Medisiner, som kalsiumkanalblokkere og antidepressiva, kan brukes for å fremme muskelavslapping og lindre ubehag. For individer hvis tilstand ikke reagerer positivt på tradisjonelle behandlingsmetoder, kan det være nødvendig med kirurgi for å forringe spiserens evne til å kontrakt.