Hva er en halsinfeksjon?

En halsinfeksjon er en generell betegnelse som beskriver en sykdom som påvirker området rundt og rundt halsen. Vanligvis kjent som sår hals, er denne tilstanden vanligvis forårsaket av bakterier eller virus. Det er anslått at en halsinfeksjon er en av de ti ti grunnene til at folk besøker akuttmottak for behandling.

Når et virus eller en bakterie infiserer halsen, forårsaker det en smertefull betennelse i vevet i halsområdet. Dette forårsaker symptomer som riper i halsen, rødhet og hevelse i halsen, smerte, heshet av stemmen, hoste og smerte ved svelging. Andre symptomer på en infeksjon i halsen kan omfatte tett nese, rennende nese og rødhet i øynene, hodepine og feber.

Flertallet av ondt i halsen er forårsaket av virusinfeksjoner, og de fleste av disse går typisk i løpet av tre til seks dager. Virusinfeksjoner kan ikke behandles med antibiotika. Imidlertid kan en lege foreskrive antibiotisk behandling hvis virusinfeksjonen også ledsages av en bakteriell infeksjon. Behandling av ondt i halsen forårsaket av virus består vanligvis av å drikke mye væske, få rikelig med hvile og ta medisiner som acetaminophen og ibuprofen som bidrar til å gi avlastning fra symptomene på infeksjonen.

Mononukleose, også kjent som mono, er et eksempel på en infeksjon forårsaket av et virus. Symptomer på mononukleose inkluderer de som er nevnt ovenfor, sammen med tretthet, svakhet og tap av appetitt. I motsetning til de fleste vanlige ondt i halsen, kan symptomer på mononukleose ligge i lengre tid.

En pasient med bakteriell infeksjon kan bli foreskrevet av antibiotika av hans eller hennes lege. Bakterier er levende mikroorganismer som kan bli drept ved bruk av antibiotika. Virus kan ikke drepes med antibiotika fordi de ikke er levende organismer, men snarere en kapsel av genetisk materiale. Mens bakterier kan reproducere og formere seg selv, kan virus ikke. Virus infiserer og tar over en vertscelle, omprogrammerer cellen for å reprodusere viruset.

Antibiotika kan bidra til å fremskynde utvinning og redusere tidsperioden at den smittede personen er smittsom mot andre. I tillegg til noen foreskrevne medisiner, vil mange leger også anbefale at en pasient med bakteriell halsinfeksjon får rikelig med hvile, drikk rikelig med væsker, gurgle med varmt saltvann, og bruk en luftfukter.

Strep hals er et eksempel på bakteriell hals infeksjon. Det er kjent som strep hals fordi bakteriene som forårsaker det kalles streptokokker. Mens strep hals er ikke generelt skadelig, hvis venstre ubehandlet kan det føre til andre tilstander som revmatisk feber, skarlagensfeber og tonsillitt. Når en lege mistenker at en pasient kan ha strep hals, vil en rask strep test, eller en halskultur, bli gjort for å kontrollere at streptokokker er til stede. Den raske streptesten er ikke like nøyaktig som en halskultur, men resultatene kan mottas innen 15 minutter. I motsetning kan det ta opptil to dager å motta resultater fra en halskultur.

En pasient med sår hals ledsaget av høy feber og problemer med å puste eller svelge, bør umiddelbart kontakte en lege. Hvis sår hals er ledsaget av lav klasse feber, bør en lege kontaktes hvis symptomene ikke blir bedre innen en dag eller to. Det kan også være lurt å besøke en lege dersom en infeksjon ikke ledsages av andre bihuleproblemer, hvis det gjør vondt for å svelge væsker, eller hvis halsproblemer varer i mer enn en uke.