Hva er en gingivektomi?

Gingivektomi er en tannprosedyre som ofte gjøres for både kosmetiske og helsemessige årsaker. Det innebærer fjerning av noe av vevet i tannkjøttet eller tannkjøttet, for å oppnå et mer behagelig utseende, eller for å gjøre tennene og tannkjøttet enklere å rengjøre. Den gingivektomi ble utviklet for å behandle periodontal sykdom. Mens det fortsatt brukes til å behandle denne tilstanden, er gingivektomi nå mer vanlig brukt som kosmetisk kirurgi.

For å kurere tannkjøttsykdom, er gingivektomi ofte brukt der andre metoder har mislyktes, og før sykdomsprogresjonen truer beinet og ligamentene som støtter tennene. Det kan omforme eller fjerne tannkjøttvev som er løs eller syk, samt lukke hull som danner mellom tennene og tannkjøttet. Prosedyren utføres av en muntlig kirurg eller tannkjøttspesialist.

En fjerdedel av munnen jobber vanligvis på en gang, etter å ha blitt dummet av Novocaine ™ eller annen lokalbedøvelse. Når området er nummen, brukes en laser til å nøyaktig cauterize og fjerne tannkjøttvev. Når prosedyren er fullført, plasserer kirurgen en spesiell kitt over tannkjøttet for å beskytte den og for å lette helbredelsen. Fullstendig helbredelse tar noen dager eller uker, hvoretter tannkjøttet skal ta på seg et mye mer sunt utseende.

For å opprettholde tannkjøtthelsen etter denne prosedyren er vanlig børsting og tanndannelse avgjørende. All tobakkbruk bør også elimineres, ellers er det høy risiko for at tannkjøttsykdommer vil fortsette å forverres. Det er ikke uvanlig at en gingivektomi pasient foreskrives milde antibiotika for å ta etter operasjonen som en forholdsregel mot infeksjon. Samlet sett er de fleste tyggegummioperasjoner ganske enkle prosedyrer, og enhver postoperativ smerte kan reduseres sterkt av over-the-counter smerte medisiner, som aspirin, ibuprofen og acetaminophen.

Bortsett fra behandling av tannkjøttsykdom, er det også andre grunner til at denne prosedyren kan utføres. Noen ganger kan lommer eller hull dannes mellom tenner og tannkjøtt, noe som kan fange bakterier eller små biter av mat og være vanskelig å holde rent. I dette tilfellet er prosedyren brukt til å fjerne noe mykt vev og dermed eliminere problemet. I andre tilfeller kan det være for mye tannkjøttvev rundt tennene, eller det kan utvide for lavt. Noen mennesker kan mislikes med effekten av dette, spesielt på smilet, og velger å få operasjonen til å rette opp dette problemet.