Hva er en fusiform aneurisme?

En fusiform aneurisme er en type aneurisme som er preget av en spindelaktig form når den ses i tverrsnitt. Det kan være en grunn til bekymring, avhengig av hvor i kroppen den befinner seg, og i noen tilfeller kan det være nødvendig med nødoperasjon for å korrigere den før den brister. Brudd på en aneurisme kan ha fatale konsekvenser, for eksempel kan en abdominal aortaaneurisme (AAA) briste og føre til at en pasient bløder ihjel i løpet av få minutter.

Aneurysmer er hevelser som forekommer i vaskulærsystemet. Mens en viss dilatasjon av en blodåre eller arterie kanskje ikke er et stort problem, dersom det utvides nok, blir vevet svekket. Dette betyr at brudd i blodkaret er mulig, noe som vil føre til intern blødning. Aneurysmer kan også bli skjult grunnlag for koagulasjoner, noe som er et klart problem, og de kan forårsake problemer med blodtrykk. En del av det som holder blodtrykket stabilt, er blodkarets bredde, og når de utvides og blir utvidet, kan kroppen ikke regulere blodtrykket så effektivt.

I tilfelle av en fusiform aneurisme, ser dilatasjonen i blodkaret ut som en spindel. Det er vanligvis en komplikasjon av alvorlig aterosklerose, og er noen ganger kalt en aterosklerotisk aneurisme av denne grunn. Diagnose utføres med hjelp av medisinske bildestudier, som kan inkludere bruk av kontrast for å tydelig markere karsystemet slik at abnormiteter kan ses tydelig på studien.

Hvis en fusiform aneurisme er liten og ikke i et farlig sted, kan en lege anbefale å vente og se tilnærming. Aneurismen vil bli overvåket for tegn på endringer, og pasienten kan bli rådet til å ta noen forholdsregler for å unngå forverring av aneurysmen. Hvis aneurysmen er stor, kan det anbefales at kirurgiske tiltak adresseres før det brister. Kirurgi kan også være nødvendig hvis aneurisme er i en delikat sted hvor brudd kan bli et problem.

Symptomer på fusiform aneurisme varierer. Ofte er problemet ikke identifisert i de tidlige stadiene, med problemer som oppstår når aneurismen er nær brudd, og pasienten opplever symptomer forbundet med lavt blodtrykk som svimmelhet, svimmelhet og lys hud. Aneurysmen kan også identifiseres under medisinsk avbildning eller rutinemessig screening for et annet medisinsk problem.

Kirurgi for en fusiform aneurisme utføres av en kardiovaskulær kirurg som arbeider på pasienten mens hun eller han er under generell anestesi. Risikoen ved prosedyren varierer, avhengig av plasseringen og størrelsen på aneurismen.