Hva er en fibroid cyste?

En fibroidcyst er en type vanlig, ikke-kreftøs tumor som oftest finnes i livmoren. De fleste tilfeller er langsomt voksende og forårsaker ingen symptomer, og bare en liten prosentandel av tilfellene vil kreve medisinsk behandling. Fibroid svulster er kategorisert etter hvor de vokser i livmoren. Noen studier tyder på at opptil 75% av kvinnene vil utvikle fibroidcyster i løpet av deres levetid.

Selv om begrepet “fibroidcyster” ofte brukes, er de ikke teknisk cyster. En cyste inneholder luft, væske eller et halvfast materiale, mens fibroidcyster er laget av fibrøst materiale, noe som gjør dem til svulster. Som et resultat er de også referert til som “fibroid tumorer”, “fibrolids”, “myomas”, eller bare “fibroids.” Variasjon i størrelse fra ca. 0,04 tommer (1 mm) til ca. 8 tommer (20 cm) eller mer, kan en fibroid tumor vokse som en knute eller i en klynge.

Årsaken til fibroids er ennå ikke bestemt, men ser ut til å være knyttet til østrogenproduksjon i en kvinnes kropp. Disse svulstene ser ut til å utvikle seg i reproduksjonsårene, og eksisterende fibroider kan til og med begynne å krympe etter overgangsalderen. De kan vokse raskt under graviditet når østrogenproduksjon og blodtilførsel til livmor øker, men de fører vanligvis ikke til komplikasjoner.

Fibroid svulster er ganske vanlig blant kvinner som er i en reproduktiv alder, særlig de i 30-årene og 40-årene. Mange tilfeller går uoppdaget når det ikke er noen symptomer, og de blir ikke alltid funnet under en ultralyd. I tillegg til å være mer utsatt i en reproduktiv alder, har kvinner med mødre eller søstre fibroider og kvinner av afrikansk nedstigning generelt større risiko for tilstanden.

De fleste kvinner som har fibroid svulster har ingen symptomer i det hele tatt. Hos kvinner som har symptomer, er noen mer vanlige som smerte, overdreven blødning under menstruasjonssykluser, forstoppelse eller oppblåsthet, og endringer i urinfrekvensen. Infertilitet er ikke et vanlig resultat av fibroids, men de utgjør en liten andel av ufruktbarhetstilfeller. Hvor cysten ligger, kan påvirke hvilke symptomer en kvinne opplever.

Det er tre typer fibroid svulster, bestemt av hvor fibroid vokser i livmoren

Vanligvis vil en fibroidcyst ikke kreve behandling med mindre en kvinne opplever symptomer. Tidligere var hysterektomi vanlig praksis for herding av fibroid-tumorer, men alternative behandlinger har siden blitt utviklet. Disse nyere behandlinger inkluderer kirurgi for å fjerne svulsten, medisinering for å kontrollere symptomer, ultralydbehandlinger for å ødelegge fibrøst vev eller en injeksjon av polyvinylalkoholperler for å blokkere blodstrømmen til fibrene.