Hva er en cpap ventilator?

En kontinuerlig positiv luftvektrykk (CPAP) -ventilator, også kjent som en CPAP-maskin, er en medisinsk enhet som primært brukes til å hjelpe personer med søvnapné puste mens de sover. Det har også flere andre bruksområder. En CPAP-ventilator kan brukes til å hjelpe overgangspasienter fra intubasjonspustrør for å puste alene, og det kan brukes til å hjelpe personer med obstruktiv lungesykdom (OPD) puste om natten.

Søvnapné er en lidelse som forårsaker en avbrudd i evnen til å puste under søvn. En CPAP-ventilator benytter trykkluft for å åpne luftveien, slik at pusten fortsetter mer normalt. Denne maskinen består av en liten boks, rør og en maske. Masken er slitt på ansiktet, og luft flyter gjennom rørene og inn i nesen og munnen.

Personer som har søvnapné, går gjennom en profesjonell søvnstudie for å avgjøre om de vil se fordelene ved bruk av en CPAP-ventilator. Søvnaboratorier kan observere pasienter over natten for å måle deres spesifikke grad av søvnapné og eventuelle andre sovende problemer. Etter denne studien kan laboratoriet anbefale de riktige typene ventilatorer og nivået på lufttrykk som kreves for å se fordelene.

Det finnes andre maskiner som ligner en CPAP-ventilator, for eksempel en bi-nivå positiv luftveis trykk (BiPAP) maskin. Forskjellen mellom CPAP og BiPAP er at CPAP gir kontinuerlig lufttrykk, og BiPAP gir et annet trykknivå for innånding enn for ekspaling. Begge maskinene gir fordeler til personer som har søvnforstyrrelser.

Moderne CPAP ventilasjonsmaskiner er små og rolige, slik at de lett kan transporteres til reise og andre formål. Nyere CPAP-maskiner kan registrere hvert pust, bare levere lufttrykk når det er nødvendig. Det finnes også en rekke maskealternativer, inkludert noen som passer over bare nesen og noen som ikke krever stropper som skal brukes på riktig måte.

Det er potensielle ulemper med å bruke en CPAP-ventilator. Enkelte brukere opplever irritasjoner i øynene og huden, nesestopp og tørr hals. Andre kan oppleve søvnforstyrrelser på grunn av lydene forårsaket av CPAP-ventilatoren selv. For mange er fordelene større enn de potensielle ulempene, men noen lider er motvillige til å stole på dette maskineriet for å puste hjelp.

Mange av bivirkningene knyttet til CPAP-maskinbruk kan reduseres dersom man arbeider med en respiratorisk terapeut. En riktig passende maske kan dramatisk redusere bivirkningene for mange brukere. Å bruke en luftfukter i forbindelse med maskinen kan også være svært nyttig.