Hva er en cambered bar? (Med bilde)

En cambered bar er en type barbell brukt i vektløfting som har en hevet midtseksjon. Denne midtseksjonen kan være buet bare noen få inches eller centimeter, eller den kan nå over en fot (30,5 cm), denne måling kalles ofte barens camber. En person kan legge til en ønsket mengde vektede plater akkurat som han ville med en normal barbell og deretter utføre en rekke øvelser. Baren kan være mindre restriktiv under visse trekk på grunn av den hevede midten, og den bør brukes med omhu og tilsyn.

Denne typen barbell er ofte laget av jern eller annet tungt metall som kan støtte hundrevis av kilo eller kilo. Noen forvirrer en cambered bar med en “EZ curl” bar, som har et konturert grep. Mens stangen er også buet, er den forskjellig fra EZ-krøllestangen, idet den buede delen ligger mellom de to punktene hvor man vil gripe baren.

Denne hevede delen kan ha flere fordeler for vektløftere. For eksempel, når man utfører en knep, kan den buede delen av stangen hvile på øvre rygg langs skulderbladene. Armene kan ligge lavere mens du griper en cambered bar enn de vanligvis bruker når du bruker en rett barbell.

Denne holdningen legger vanligvis langt mindre stress på skuldrene og håndleddene. Noen idrettsutøvere tror at denne litt forskjellige stillingen man tar når man bruker denne vektstangen, tvinger dem til å legge mindre stress på nedre rygg også. Baren kan også komme med en montert pute eller kunne pakkes inn i et håndkle for ekstra komfort. En “god morgen” er en lignende øvelse som ofte gjøres med denne typen barbell.

Mange vektløftere foretrekker også den cambered baren i benkpressen. Denne øvelsen gjøres vanligvis mens du ligger flatt på en benk på ryggen, så den hevede delen av baren er ment å passe over brystet. På denne måten er det mulig å oppnå en dypere bevegelse enn når man bruker en rett barbell ved å senke baren til toppen av buen berører brystet.

Det er imidlertid viktig å forstå at bruk av mye vekt under denne bevegelsen også kan skade skuldrene. Av denne grunn legger mange mennesker treblokker på deres kister for å redusere effekten av en bars full camber. Mange treningseksperter foreslår at man begynner med bare en ekstra tomme (2,5 cm) og øker bevegelsesområdet gradvis.

En cambered bar kan også være nyttig når du gjør en rad mens du ligger flatt på magen på en vektbenk. Den hevede delen av baren kan passe rundt kroppens og benken, noe som gir både støtte og et større spekter av bevegelse. Det anbefales sterkt at individer bruker spotters når de utfører disse øvelsene, spesielt når store mengder vekt brukes.