Hva er en bulla?

En bulla, bullae i flertall, er det medisinske uttrykket for en stor, tynnvegget og væskefylt blister. Veggene til denne typen blister er gjennomsiktige, og væsken innsiden kan bestå av lymf, blod, pus eller serum, noe som betyr enhver form for klart kroppsvæske. En bulla forekommer oftest på huden, men kan også danne seg på hornhinnen og på membranene på innsiden av kroppen, som munn, nese, hals og lunger. Vanlige årsaker inkluderer insektbitt, infeksjon, forbrenninger, herpes simplex-viruset og allergiske hudreaksjoner. Anbefalte behandlinger inkluderer å beskytte blæren med bandasje og bruk av medisinske kremer eller lotioner.

På latin betyr bulla en boble, stud eller knott, og begrepet brukes spesielt til et avrundet fremspring som er hul eller fylt med væske. På medisinsk vis må en blister ha en diameter større enn 0,2 tommer (0,5 cm) for å bli kalt en bulla. Mindre blærer kalles vesikler. En blister dannet på membranene på innsiden av lungene kalles et bløt.

En bulla er ofte dannet som følge av hudskader som for eksempel frostbit eller en form for brenning, inkludert solbrenthet, kjemiske forbrenninger og friksjonsforbrenninger. Herpes simplex-viruset forårsaker vanligvis denne typen blister, og det kalles da ofte kaldt sår. Disse typer blærer kan også skyldes kontakt med visse giftige planter og skapninger, som for eksempel giftløft og maneter. I noen tilfeller kan mer alvorlige medisinske tilstander som kyllingpok, skjoldbruskkjertel og lupus også føre til dannelse av bullae.

En blister kan være epidermal eller subepidermal, avhengig av om den dannes mellom to lag av hud eller under huden. En epidermisk blister oppstår når to lag av det ytterste laget av huden, kalt epidermis, separeres og væske er fanget mellom dem. I tilfelle av en subepidermisk blister, er det en adskillelse mellom epidermis og hudens underliggende struktur, kalt subepidermis, og væske fyller deretter det berørte området.

For å unngå smerte og mulig infeksjon, bør ikke huden som dekker en bulla fjernes. Anbefalte behandlinger inkluderer å bruke et antibiotika eller antiseptisk krem ​​og beskytte blæren med en bandasje eller annen form for hud dressing. Tinktur av benzoin er også en anbefalt behandling for blister. Hjemmemedisiner som teetreolje, lavendelolje, aloe vera gel og petroleumjell kan også brukes.