Hva er en bronkial infeksjon?

En bronkial infeksjon er et akutt åndedrettsproblem forårsaket av et virus. Infeksjoner fører til betennelse og innsnevring av luftveiene, noe som gjør det vanskelig å puste dypt uten hvesing og hoste. En bronkial infeksjon rydder vanligvis opp i en til to uker, selv om en alvorlig infeksjon ledsaget av dårlig hoste kan føre til kroniske problemer. De fleste kan overvinne akutte infeksjoner ved å få hvile, unngå usunn vaner som å røyke, og ta over-the-counter hoste medisinering. I tilfelle av et alvorlig eller kronisk problem, kan en lege foreskrive antivirale legemidler for å gi lindring av symptomer.

Luftveisinfeksjoner kan skyldes flere typer virus, selv om de vanligste synderne er influensa og rhinovirus. En person som har kronisk immunforstyrrelser eller har lungeskade fra røyking eller astma, har en økt risiko for å få en bronkial infeksjon. I tillegg er små barn og eldre mer sannsynlig å oppleve varige problemer på grunn av svekket immunforsvar.

Et virus kommer vanligvis inn i kroppen gjennom munnen og nesen og reiser raskt til luftveiene. Som immunforsvaret forsøker å bekjempe de utenlandske patogener, utløser det en inflammatorisk respons i lungene og halsen. Vev blir irritert, hovent og fylt med overflødig slim. Vanlige symptomer på en bronkial infeksjon inkluderer hvesende, hoste opp slim, tretthet og feber. En person kan også oppleve brystsmerter eller tetthet på grunn av konstant hoste.

Personer som opplever milde infeksjoner trenger ikke vanligvis å søke behandling fra medisinske fagfolk. En person kan vanligvis gjenopprette ved å hvile, drikke mye væske, og bare vente på at viruset skal løpe. Over-the-counter hoste sirup, halsspray og aspirin kan bidra til å lindre symptomer og gjøre det lettere å sove med en bronkial infeksjon. En primærpleie lege bør kontaktes hvis en host fortsetter i flere uker eller forårsaker stor grad av ubehag.

En lege kan sjekke for akutt bronkial infeksjon ved å overvåke pasientens pust, ta en røntgenstråle og samle blod og slimprøver for nøye analyse. Legen kan utelukke andre potensielle årsaker til åndedrettsproblemer og gjøre en riktig diagnose. Pasienter er vanligvis gitt reseptbelagte antivirale og antiinflammatoriske legemidler, og instruert å komme tilbake til regelmessige kontroller for å sikre at forholdene ikke blir kroniske. De fleste opplever full utvinning innen noen få uker behandling.