Hva er en ankel dislokasjon?

En ankelforskyvning oppstår når et bein i ankelleddet flyttes ut av sted. Vanligvis som følge av traumer i ankelleddet, er en dislokasjon en smertefull skade som krever rask medisinsk hjelp. Behandling omfatter vanligvis operasjon og en gjenopprettingstid på opptil seks måneder.

Ankelforbindelsen består av tre hovedben: tibia og fibula, både plassert i benet og talus, plassert i foten. Når en forstyrrelse oppstår, kan en eller flere av disse beinene være uten ledd. En ren ankelforskyvning er en sjelden forekomst. Normalt forekommer ankelforskyvninger i kombinasjon med enten brudd eller forstukning.

En rekke situasjoner kan bidra til forekomsten av en ankelforskyvning. Personer som er involvert i sport, som fotball, gymnastikk eller hockey, opprettholder ofte dislocations under praksis, konkurranse eller spill. Ankelforskyvning kan også forekomme i løpet av et fall, for eksempel en tommel ned trappene. Traumer som et direkte slag mot ankelområdet, som er mer enn leddet tåler, kan føre til forstyrrelse.

En person hvis ankelleddet har blitt dislocated, vil umiddelbart oppleve symptomer. Ankelen begynner ikke bare å hovne og blåse, men individet kan ikke legge vekt på ankelen som han eller hun ville da han sto. I tilfeller hvor nerverne klemmes, kan individets fot tingle og bli nummen. For å forhindre ytterligere skade, skal ankelen ikke flyttes mens du venter på legehjelp. Is skal påføres området for å lindre smerte og hevelse og forhindre væskeoppbygging.

Under en fysisk undersøkelse vil den behandlende legen generelt bestille røntgen og magnetisk resonansavbildning (MR). En røntgenstråle brukes til å evaluere omfanget av skaden på ankelleddet, bestemme posisjonen til den dislokerte bein eller bein, og utelukke muligheten for brudd. MR-en brukes til å evaluere omfanget av skade på det myke vevet som omgir dislokasjonen.

Behandling for ankelforskyvning innebærer generelt kirurgisk flytting av leddet. Når skjøten er reposisjonert, brukes skruer og pinner for å holde beinene på plass for riktig helbredelse. Etter to til tre måneder fjernes skruene og pinnene, eller i ekstreme tilfeller kan instrumentasjonen være permanent. Gjenoppretting etter operasjon varer vanligvis i fire til seks måneder. Hvis kirurgi ikke utføres, kan det ta i nærheten av ett år for dislokasjonen å helbrede.

Ankelforskyvninger kan forhindres ved bruk av ankelstøtter, bøyler eller annet verneutstyr. Tilstrekkelig tid bør tas for å varme opp før enhver aktivitet for å hindre dislokasjoner. Når et individ opplever en ankelforskyvning, kan han eller hun være mer utsatt for fremtidige ankelproblemer. Komplikasjoner forbundet med ankel dislokasjoner inkluderer infeksjon, ligamentkalsifisering og leddgikt.