Hva er en abdominal cyste?

En cyste er en overvekst av epitelet, spesialiserte celler som ligger på overflaten av vev, som organer og kjertler. Når de er dannet, blir de ofte løsrevet fra opprinnelsesstedet og sirkulere, selv om de også kan bli innlagt mellom vevstrukturer og forårsake trykk. De vises vanligvis som sacs eller klumper omgitt av en tynn membran og består av væske eller halvfast materiale. Mens de fleste cyster er godartede, kan utviklingen av en bukcyst signalisere en underliggende sykdom. Prognose er vanligvis gunstig hvis det oppdages og behandles tidlig, men.

Det er flere typer bukcyster. En av de vanligste er en ovariecyst, som dannes på eggstokkfollikler. Faktisk vil flertallet av kvinner utvikle ovariecyster på et eller annet tidspunkt, vanligvis i deres fødselsår. Selv om de fleste ovariecyster er godartede, kan de forårsake smerte og blødning. Heldigvis kan de bli behandlet og kirurgisk fjernet hvis de blir for store.

Mesenteriske cyster er en annen type bukcyst som kan indikere nedsatt lymfatisk funksjon. Denne typen cyste er så navngitt fordi de utvikler seg i mesenteri, området av bukhinnebetennelsen som omfatter mage-tarmkanalen og strekker seg fra tolvfingertarmen til endetarmen. I tillegg kan disse cyster involvere noen av organene i retroperitoneumet, som blære og nyrer. Denne typen cyste er noe sjelden, forekommer hos bare om lag en av 140.000 mennesker.

En annen form for abdominal cyste kalles omental. Denne typen cyste forekommer vanligvis i den fremre bukvegg i områdene i mage og tykktarm. Som mesenteriske cyster er de også ganske sjeldne. I tillegg kan de vanligvis fjernes uten å måtte reseksjonere magen eller tykktarmen.

En annen type cyste som er langt mer vanlig er føtale abstinale cysten, som forekommer hos nyfødte spedbarn og oppdages vanligvis ved ultralyd før fødselen. Selv om dette kan høres alarmerende, er føtale abdominale cyster faktisk ansett som normalt hos et kvinnelig foster på grunn av sirkulasjonen av forhøyede hormonnivåer. Faktisk oppløser disse cyster kort tid etter fødselen. Med mindre de blir svært store og utgjør en trussel om å kutte blodtilførselen til spedbarnet, er intervensjon sjelden. Videre kan hyppig ultralydsbilde oppdage dannelsen av kreft fra slike cyster, men denne forekomsten er også svært sjelden.

Mens de fleste abdominale cyster ikke er farlige, bør de ikke bli ignorert. På grunn av det enkle faktum at enkelte cyster kan vokse fra størrelsen på en ert til en grapefrukt over tid, kan de noen ganger presentere komplikasjoner. Smerte, uforklarlig blødning, bunkeobstruksjon og spenning i mage eller andre organer, bør undersøkes uten forsinkelse.