Hva er diabetisk diett?

Et diabetisk diett er en diett som brukes av en pasient med diabetes for å kontrollere blodsukkeret. Noen mennesker klarer å håndtere sin diabetes gjennom et diabetisk diett alene, mens andre også må ta insulin. Andre tiltak som kan brukes til å håndtere diabetes inkluderer integrering av treningsrutiner i pasientens livsstil og å spise en diett som er utformet for å kontrollere relaterte helseproblemer som kardiovaskulær sykdom.

Personer med diabetes mangler evnen til å produsere insulin, eller er ikke responsive til det. Som et resultat blir blodsukkeret ut av kontroll, noe som fører til en rekke problemer som spenner fra permanent skade på blodkarene til koma. Behandling av diabetes involverer å gjøre permanente livsstilsendringer som er utviklet for å håndtere sykdommen. Diabetiske dietter trenger ikke å være begrensende eller kjedelig når de administreres forsiktig, og noen med diabetes kan spise ute på sosiale arrangementer, akkurat som alle andre.

Noen som trenger diabetisk diett kan få grunnleggende råd fra en lege, men det er også tilrådelig å gå til en ernæringsfysiolog eller diett. Disse helsepersonellene kan gi detaljert og svært spesifikt råd, og de kan bidra til å designe en diett som en pasient vil kunne holde seg til. Ernæringseksperter og diettister kan også hjelpe med ting som shopping, måltidsplanlegging og så videre. Selv langsiktige diabetespasienter kan dra nytte av periodisk ernæringsrådgivning, da diabetes kan endres over tid.

Målet med diabetisk diett er å holde blodsukkeret lavt. Et viktig aspekt av dietten er en justering for å spise hyppige små måltider, i stedet for sjeldne store. Forbruket av karbohydrater, inkludert sukker, holdes lavt, fordi de kan øke blodsukkeret. Pasienter oppfordres vanligvis til å spise mye fersk mat, og å fokusere på hele korn og lene kilder til proteiner.

Det finnes en rekke forskjellige måter å strukturere diabetisk diett på. Noen pasienter bruker utveksling, hvor matvarer med lignende innvirkning på blodsukker er gruppert sammen, og pasienten blander og matche for å oppnå ønsket diettmål for dagen. Andre spiser en lav glykemisk indeksdiet. Andre tilnærminger til diabetisk diett er også tilgjengelige.

Et godt diabetisk diett er mangfoldig, med plass til fleksibilitet gitt gjennom “fri mat” som kan spises i overflod. Hvis en pasient finner en tilnærming vanskelig å holde fast med, bør han eller hun spørre om andre diabetiske dietter for å se om et bedre system kan bli funnet.