Hva er akutt lungeødem?

Akutt lungeødem er en ekstremt alvorlig tilstand som krever øyeblikkelig medisinsk behandling. I denne tilstanden blir luftsakkene i lungene fylt med væske, og dette forringer lungens evne til å oksygenere blod. I hovedsak blir kroppen berøvet oksygen raskt, noe som kan være dødelig når det blir ubehandlet. Det er mange potensielle årsaker til akutt lungeødem, med de primære som vanligvis er noen form for hjerte-dysfunksjon, spesielt hjerteinfarkt og kongestiv hjertesvikt. Andre ting kan forårsake denne tilstanden, inkludert trening i høye høyder (HAPE eller høytliggende lungeødem), utsatt for giftige kjemikalier som skader lungene, infeksjoner i lungene som lungebetennelse eller dårlig nyrefunksjon.

Vanligvis er akutt lungeødem så oppkalt fordi det forekommer ganske plutselig, selv om enkelte mennesker kan vise tegn på lungeødem som er gradvisere. Når akutt lungeødem oppstår, er det en rekke symptomer forbundet med det. Disse kan omfatte hoste opp en skummende spytt som kan være rosa i farge eller flettet med blod, ha kortpustethet, føler seg ude av stand til å få pusten, hvesenhet, tung svette, angst, brystsmerter, blek og klam hud og en drukningsfølelse. Folk vil også ha en tendens til å føle seg mye verre hvis de legger seg, og de kan bli panikk hvis de blir bedt om å gjøre det.

Den gradvise form av lungeødem kan bli lagt merke til over en lengre tidsperiode. Det kan inkludere vanskeligheter med å trene, vanskeligheter med å ligge om natten og kortpustethet. Væskeoppbevaring har en tendens til å være vanlig, og folk kan raskt gå opp i vekt. Ankler og ben kan se hovne ut.

Hvorvidt lungeødem forekommer raskt eller folk lider av den mer gradvise formen, må begge settene tas alvorlig og kreve øyeblikkelig legehjelp. Den gradvise typen kan enkelt utvikles til en akutt type, og dette er ikke en tilstand som burde bli ignorert. Kroppen sulter på oksygen, og dette påvirker alle systemene.

Legene vil pleie å lete etter årsak umiddelbart når en pasient presenterer med akutt lungeødem, men vanligvis er første behandling å gi oksygen. Deteksjon av det underliggende problemet har en tendens til å involvere en serie tester som inkluderer blodprøver, hjerteevaluering for underliggende hjerteproblemer med røntgenstråler, EKGer og ekkokardiogrammer. Kateterisering for å undersøke lungene kan også være nødvendig. Noen ganger har akutt lungeødem en veldig klar årsak som eksponering for toksiner, og disse testene kan ikke kreves.

Behandling av tilstanden må adressere kroppens behov for oksygen og de underliggende årsakene resulterer i væskefylte luftsakkene. Når hjertesvikt skaper problemet, kan det være nødvendig med kirurgi for å skape bedre funksjon. Lungebetennelse som forårsaker akutt lungeødem kan trenge behandling med antibiotika. Folk får ofte også diuretika som kan øke væskeproduksjonen, og de kan ha væskebegrensninger i noen dager.

Selv med behandling er noen ganger akutt lungeødem dødelig. Dette kan være tilfelle når det er ekstrem og betydelig skade på lungene eller andre organer. Imidlertid kan denne tilstanden mange ganger lykkes hvis behandling gjennomføres i tide. Det viktigste for folk å huske er at tiden er av essensen. Symptomene på denne tilstanden trenger øyeblikkelig omsorg og bør aldri ignoreres.