Hva er akutt gastroenteritt?

Akutt gastroenteritt, ofte referert til som mageinfluensa, er betennelse i mage og tarm. Det er vanligvis forårsaket av bakterier, et virus eller en parasitt, og symptomer inkluderer plutselig diaré, oppkast og magesmerter. Akutt gastroenteritt er ganske vanlig hos barn, selv om voksne også kan lide det. De fleste tilfeller varer bare noen få dager, i hvilken tid det er viktig for pasienten å bli hydrert. Hvis symptomene ikke går bort innen en uke, bør en pasient kontakte en helsepersonell for å se om det er nødvendig med ytterligere behandling.

En bakteriell infeksjon er en av de vanligste årsakene til akutt gastroenteritt, og matbårne bakterier som E. coli, Salmonella og Campylobacter står for mange av disse tilfellene. Infeksjon av parasitter som giardia kan forårsake akutt gastroenteritt som varer i flere uker. Virus kan også forårsake mageinfluensa, spesielt rotavirus og norovirus. Alle disse mikroorganismer kan spre seg når noen som er syke, ikke vasker sine hender grundig og berører en overflate, som en dørhåndtak, og lar mikroberene ligge bakover for den neste personen som berører den. De kan også forurene mat og vann.

Fordi gastroenteritt er en tilstand snarere enn en sykdom, kan den også bli forårsaket på andre måter. Tilfelleforgiftning eller eksponering for giftstoffer, for eksempel, kan også forårsake betennelse i mage-tarmkanalen, som kan enkelte medisiner. Andre medisinske problemer, inkludert intoleranse mot visse matvarer og Crohns sykdom, kan også forårsake denne tilstanden.

Denne tilstanden forårsaker diaré i nesten alle tilfeller. I mange tilfeller er dette ledsaget av kvalme, oppkast og magekramper, samt feber. Flere ekstreme tilfeller kan også føre til blod i avføringen av personen som lider av det, dette kan være et tegn på et alvorlig problem, slik at pasienten bør kontakte en helsepersonell. Gastroenteritt anses akutt hvis symptomene kommer opp veldig plutselig og gå bort etter kort tid.

I de fleste tilfeller kan akutt gastroenteritt behandles vellykket hjemme. Det er mange medisiner som er lett tilgjengelige for å hjelpe til med å behandle magesmerter og nød. Smertepiller kan også brukes til å redusere feber og magekramper. En av de største farene ved gastroenteritt er dehydrering forårsaket av vanntap av oppkast og diaré, så det er viktig for pasienten å drikke rikelig med væsker. Symptomene bør passere innen omtrent fem dager.

Når en person ikke gjenoppretter fra symptomer på mageinfluensa innen en uke eller så, er det vanligvis en god ide å se en helsepersonell. Noen typer akutt gastroenteritt kan ikke kureres uten medisinering, spesielt når det forårsakes av bakterier eller eksponering for parasitter. En medisinsk profesjonell må kanskje diagnostisere den nøyaktige årsaken ved å analysere en avføringeksempel, spesielt hvis magesymptomer fortsetter over en lengre periode. Noen som ikke kan drikke vann uten oppkast, bør søke hjelp raskt, da det kan være nødvendig å gi pasienten intravenøs (IV) væsker for å erstatte det som har gått tapt.

En av de vanligste årsakene til akutt gastroenteritt er å spise mat eller drikkevann som er forurenset med bakterier eller parasitter. For eksempel kan å spise underkokt hamburger føre til eksponering for E. coli, en potensielt dødelig bakterie. Drikker ubehagelig behandlet vann, eller drikker fra bekker og innsjøer, kan utsette noen for Giardia parasitten. Unngå rå og ukokt kjøtt, håndterer melkeprodukter og tilberedt mat riktig, og filtrer eller steriliser vann før du drikker det, kan bidra til å forhindre eksponering for skadelige organismer.

Selv gjennom årsaker til akutt gastroenteritt varierer, har overføringsmetodene fra en person til en annen tendens til å være den samme. Kontakt med fecal saken av en person med tilstanden, etterfulgt av feil eller mangel på håndvask, sprer mikroorganismer som forårsaker det lett. Folk som er syke, så vel som de rundt dem, bør vaske hendene grundig og regelmessig for å hindre at sykdommen blir spredt ut til andre.