Hva er akutt dehydrering?

Akutt dehydrering er den alvorlige og hurtige starten av tap av kroppsvæsker, som oftest skyldes diarésykdommer. Som kroppen mister vann, kan elektrolytt ubalanser utvikle seg. Dehydrering behandles som en medisinsk nødsituasjon og behandles ved å gjenopprette væsker til pasientens kropp og overvåke pasienten for tegn på komplikasjoner som organskade. Sykehusinnleggelse kan være nødvendig for å stabilisere pasienten, avhengig av årsaken til dehydrering og hvor alvorlig det ble før behandling.

Personer med diaréssykdommer mister kroppsvæsker raskt som følge av hyppig løs avføring. Akutt dehydrering kan også skyldes at du ikke får nok vann under trening eller tung fysisk arbeidskraft og av enkelte typer sykdommer. Folk med akutt dehydrering har en tendens til å bli ekstremt tørst. Deres hud og slimhinner kan føles tørre, og de kan utvikle et endret nivå av bevissthet, redusert urinutgang, mørk urin, tretthet og forvirring.

Den umiddelbare behandlingen for akutt dehydrering er supplerende væsker. Orale og intravenøse væsker kan begge brukes til behandling av dehydrering. Væskene kan inkludere salter for å gjenopprette pasientens elektrolytter og unngå en elektrolyttbalanse forårsaket av overflod av kroppen med friske væsker. Hos pasienter som fortsetter å oppleve væsketap, som pasienter med diaré, kan væsketilskudd opprettholdes i løpet av pasientens sykdom for å forhindre dehydrering fra å komme tilbake. Væsker kan også gis profylaktisk for å forhindre dehydrering hos pasienter i fare.

Når pasienten har stabilisert seg med væsker, kan behandling av den underliggende årsaken til dehydrering begynne. I noen tilfeller gir bare væsker løsningen, en idrettsutøver som jobbet for hardt i varmt vær med ikke nok vann, for eksempel, trenger bare hvile og væsker å gjenopprette. I andre tilfeller kan pasientene trenge ting som antibiotika for å behandle gastrointestinale infeksjoner.

Blodprøving kan brukes til å kontrollere organfunksjonen, se etter skade på strukturer som lever og nyrer. Hjerneskade er også en mulighet, og når en pasient er stabil, kan en nevrologisk vurdering utføres for å lete etter tegn på hjerneskade. Disse komplikasjonene av dehydrering kan i noen tilfeller behandles, og i andre kan det være permanent, og krever justeringer og tilpasninger for pasienten. Jo lengre en pasient fikk lov til å forbli dehydrert og jo mer alvorlig væskefjernelsen, jo mer sannsynlig er muligheten for permanent fysisk skade som følge av akutt dehydrering, spesielt hvis den er parret med forhold som varmeslag.